Frytki z cukinii to zdrowa i pyszna alternatywa dla tradycyjnej ziemniaczanej przekąski. Oryginalna skorupka z parmezanu nadaje im niezwykłego smaku i uzależniającej chrupkości. To propozycja idealna jako zakąska do filmowego maratonu lub na spotkanie ze znajomymi. Goście będą zachwyceni!
Przepis na frytki z cukinii w parmezanowej skorupce. Potrzebne składniki
- 1 duża cukinia
- 200 g bułki tartej
- 100 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- 100 g mąki
- Szczypta pieprzu i soli
Przepis na frytki z cukinii w parmezanowej skorupce. Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Cukinię umyj i pokrój w grube słupki.
- Pokrojone warzywo zasyp odrobiną mąki i odstaw na chwilę.
- W tym czasie zmieszaj bułkę tartą, parmezan i pieprz połącz w jednym naczyniu. W oddzielnej misce roztrzep jajka.
- Każdą frytkę osobno umocz najpierw w jajku, a następnie w suchej mieszance i ułóż na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 25-30 minut, aż skorupka się zarumieni.
- Lekko ostudź i oprósz solą.
Czytaj także: Na słodko czy na słono? Naleśniki dyniowe
Frytki z cukinii świetnie będą komponować się z domowymi dipami, np. czosnkowym, jogurtowym czy pomidorowym. Dla dodatkowych walorów smakowych można je także skropić odrobiną dobrej oliwy.