Ten przepis może zaskoczyć tradycjonalistów. Popularna restauratorka zamiast gotowanych na twardo jaj proponuje smażyć je w panierce i w skorupkach.
Tajemnicą przepisu jest sposób precyzyjnego przecinania jaj po ugotowaniu, tak aby skorupki nie zostały uszkodzone.
Czytaj także: Kuchnia inflacyjna: pomysł na prosty obiad. Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń
Jaja po polsku według Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
- 9 jaj
- 50 g masło
- 30 g prawdziwki suszone
- koperek mały pęczek
- 150 g bułka tarta
- masło do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Baba wielkanocna. Co o niej wiemy?
Czytaj także: Papieska kremówka. Idealną zrobisz w domu
Jaja po polsku według Magdy Gessler. Sposób przygotowania:
- Grzyby moczymy z wyprzedzeniem. Najlepiej dobę przed. Odsączamy, siekamy na drobno, doprawiamy sola i pieprzem i dusimy na maśle.
- Jaja (koniecznie dobrej jakości, z gospodarstwa lub kupione z wolnego chowu). gotujemy na twardo. Jedno zostawiamy, będzie potrzebne surowe do masy.
- Nie obieraj jajek. Przetnij je wzdłuż nożem z piłką i wyjmij ugotowane jajko łyżeczką ze skorupki. Nie wyrzucaj połówek skorupek. Posłużą jako naczynia na farsz.
- Jajka siekamy na drobno i łączymy z grzybami. Dodaj do masy posiekany koperek i stopione, ostudzone masło. Wbij surowe jajo do farszu i wymieszaj. Przypraw do smaku. Napełniaj farszem skorupki jaj. Panieruj w bułce tartej (od strony farszu.
- Smaż na rozgrzanym maśle całe połówki (wraz ze skorupką). Podawaj zimne lub ciepłe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl