25 zł więcej na posiłki w szpitalach. Efekt? Sami spójrzcie

15

Opolskie szpitale przystąpiły do pilotażowego programu NFZ, dzięki czemu otrzymują dodatkowe 25 zł dziennie na posiłki dla pacjenta. W zamian codziennie publikują w sieci zdjęcia posiłków dla pacjentów.

25 zł więcej na posiłki w szpitalach. Efekt? Sami spójrzcie
Opolskie szpitale przystąpiły do pilotażowego programu NFZ, dzięki czemu otrzymują dodatkowe 25 zł dziennie na posiłki dla pacjenta. (ginekologia.opole.pl)

Celem programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu" uruchamianego przez NFZ jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

"Odpowiednie żywienie świadczeniobiorców w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych" - podkreśla NFZ.

W Opolu wszystkie szpitale przystąpiły do pilotażowego programu NFZ. W ramach programu otrzymują dodatkowe 25 zł dziennie na posiłki dla pacjenta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niezwykła akcja policjantów z Poznania. Piloci przewieźli serce

Kliniczne Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu serwowało swoim pacjentom w poniedziałek na obiad: barszcz czerwony z ziemniakami, makaron z serem i masłem, mus truskawkowy i kompot.

Z kolei w Szpitalu Wojewódzkim w Opolu była zupa z fasolki szparagowej na wywarze mięsnym, kotlet schabowy smażony, ziemniaki z koperkiem, mizeria i kompot. W USK serwowano: żurek z ziemniakami, kopytka (8 szt.), sos pieczarkowy, buraki z cebulą i kompot.

Natomiast w SP ZOZ MSWiA przy ul. Krakowskiej była: zupa pomidorowa z ryżem, makaron z twarogiem, kompot owocowy z herbatą bez cukru i jabłka prażone.

Posiłki przygotowywane są w oparciu o jadłospis dietetyka na co najmniej 7 dni. Placówki biorące udział w programie zobowiązały się do codziennej publikacji zdjęć przygotowywanych posiłków.

Pacjenci doceniają wysoką jakość posiłków.

- Kiedyś w szpitalach porcje były małe a jedzenie niesmaczne. Teraz porcje jakby większe i wszystko tak smakuje, że nie zostawiam niczego na talerzu. W niedzielę podali rosół, zrazy bite ze schabu z jarzynami a do tego fasolkę szparagową z masłem, ziemniaki i kompot. Zupełnie, jak w dobrym lokalu - mówi jeden z pacjentów oddziału nefrologii USK Opole w rozmowie z "Gazetą Wyborczą".

- Jedzenie bardzo dobre a obiady zawsze podawane na ciepło. W innych szpitalach bywa bardzo różnie, a i zdarzały się placówki, w których wszystko podali na plastikowych talerzach i z plastikowymi sztućcami. Tu nie tylko dobrze gotują, ale i życzliwie podgrzewają posiłek, gdy z powodu badania byłem nieobecny w porze obiadowej - mówi pacjent z Oddziału Chirurgii Naczyniowej USK w Opolu ("GW").

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić