W skorupkach jajek znajdziemy takie mikroelementy jak cynk, miedź, chrom, żelazo, fluor, mangan i fosfor. Poza tym zawierają aż 90 proc. cennego dla naszego organizmu wapnia, który jest podstawowym budulcem kości i zębów. Dlatego nie warto się pozbywać skorupek, lepiej skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości.
Żeby przygotować wapniowy proszek, skorupki należy gotować przez 10 min we wrzącej wodzie a następnie odcedzić i położyć na blasze do pieczenia. Rano wstawiamy je na 10 min do piekarnika i pieczemy w 100 stopniach Celsjusza. Następnie skorupki mielimy za pomocą młynka lub moździerza i wsypujemy do słoika. Tak przygotowany proszek możemy dodać do koktajlu warzywno-owocowego, zupy czy sosu sałatkowego. Spożywanie jednej łyżeczki dziennie zmielonych skorupek usprawnia pracę układu odpornościowego i oczyszcza krew.
Innym sposobem na przyrządzenie domowego specyfiku jest zmielenie 6 skorupek z jajek i zalanie ich 3 litrami przegotowanej wody. Potem miksturę należy wstawić na 7 dni do lodówki. Do leczniczego napoju możemy dodać świeży sok wyciśnięty z cytryny i miód. Dzięki temu podniesiemy jego walory zdrowotne.
Regularne sięganie po domowe preparaty na bazie skorupek z jajek wzmacnia nasze kości, łagodzi bóle reumatyczne, zwalcza objawy infekcji, ogranicza wchłanianie tłuszczu i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów.