Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Nigdy nie jedz na śniadanie. Konsekwencje zdrowotne mogą być fatalne

109

Wiele osób nie wyobraża sobie swojego codziennego jadłospisu bez chleba lub bułek. Jednak nie zawsze produkty, po które sięgamy, wpływają korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Dowiedz się, jaki rodzaj pieczywa najlepiej zjeść na śniadanie.

Nigdy nie jedz na śniadanie. Konsekwencje zdrowotne mogą być fatalne
Białe pieczywo zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy (Douglas P Sacha - droopydogAJNA)

Jednym z najgorszych produktów, który możemy wybrać, przygotowując pierwszy posiłek w ciągu dnia, jest białe pieczywo. Do jego wypieku używana jest mąka pszenna o wysokim przemiale.

Nie znajdziemy w niej otrębów i zbyt wielu cennych witamin, składników mineralnych czy błonnika pokarmowego. Poza tym pieczywo wytworzone z bardzo drobno zmielonej mąki ma wysoki indeks glikemiczny, co sprawia, że poziom cukru w naszym organizmie szybko rośnie i gwałtownie spada.

Dlatego jedzenie na śniadanie kanapek z białego pieczywa może powodować, że już na samym początku dnia poczujemy się senni i zmęczeni. Należy też pamiętać, że stała obecność takiego pieczywa w naszej diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, insulinooporności oraz cukrzycy.

Lepszym wyborem będzie pieczywo typu graham, wytwarzane z grubo mielonej mąki pszennej. Zawiera ono sporo składników mineralnych i usprawnia proces trawienny. Dlatego jedząc je regularnie unikniemy problemów z wypróżnianiem.

Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie pieczywo pełnoziarniste. Tego typu wypieki powstają z pełnych ziaren pszenicy lub żyta. Zawierają więcej błonnika i składników odżywczych niż białe pieczywo. Regularne sięganie po tego rodzaju produkty nie spowoduje nagłego wzrostu stężenia cukru we krwi.

Jedząc je, nie musimy się obawiać znacznej ilości pustych kalorii i kolejnych nadprogramowych kilogramów. Pieczywo pełnoziarniste dostarcza do organizmu odpowiednią ilość węglowodanów i sprawia, że dłużej czujemy się nasyceni. Poza tym pozytywnie wpływa na pracę jelit, dzięki czemu dba o naszą odporność.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić