Dieta na upał
Kiedy rtęć pnie się wysoko po skali Celsjusza, nasz organizm jest szczególnie narażony na odwodnienie. Lekarze i eksperci żywieniowi zalecają wówczas spożywanie co najmniej dwóch litrów wody w ciągu dnia. Ważne jest również jedzenie odpowiedniej ilości owoców i warzyw, które zawierają najwięcej wody.
Czytaj też: Zakazane po 40-tce. krótka droga do zawału serca
Gdy żar leje się z nieba, wiele osób uważa, że jednym z najlepszych sposobów na ochłodzenie organizmu jest zjedzenia smacznego i zimnego loda. Niestety częste sięganie po ten lodowaty przysmak w letni dzień, nie do końca jest dobrym rozwiązaniem.
Temperatura lodów jest znacznie niższa niż temperatura naszego ciała. Wprawdzie lody ochłodzą nasz organizm, ale tylko na chwilę. Po zjedzeniu loda, nasz organizm będzie dążył do wyrównania wewnętrznej temperatury i uruchomi mechanizm ogrzewania. Spowoduje to, że jeszcze bardziej zrobi nam się gorąco.
Grill podczas upału
Rozpalanie grilla to stały element okresu wakacyjnego, co wiąże się z częstym jedzeniem grillowanej kiełbasy, karkówki czy boczku. Należy jednak zwrócić uwagę, że podczas jedzenia mięsa nasz organizm musi strawić białko zwierzęcego, to sprawia, że temperatura naszego ciała znacznie się podnosi.
Do grillowanego mięsa często dodajemy ostre przyprawy. Pieprz lub papryczka chilli też zwiększają temperaturę ciała, co nie sprzyja ochłodzeniu ciała. Kiedy wrzucamy mięso na ruszt, powinniśmy tę potrawę wzbogacić warzywami, które poprawią nasz metabolizm.
Co pić podczas upału?
W czasie gorących dni niewskazane jest również sięganie po słodycze i napoje zawierające cukier. Nadmiar cukru powoduje senność, a upał panujący na zewnątrz potęguje to uczucie.
Kawa także nie jest napojem, który odpowiednio nawodni nasze ciało w lecie. Picie kawy wypłukuje z organizmu magnez i potas oraz podnosi ciśnienie krwi i sprawia, że odczuwamy ciepło.
Czytaj też: Kolejna fala upałów w Polsce
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl