Nie masz kompletnie na nic czasu, a o gotowaniu już nawet nie myślisz? W pośpiechu łapiesz gotowe, kupne przekąski i dania, które sprawiają, że tyjesz i źle się czujesz?
Nic dziwnego. Aż roi się w nich od konserwantów. To na dłuższą metę zniszczy nie tylko Twoją figurę i samopoczucie, ale również może doprowadzić do poważnych problemów z żołądkiem.
W takich chwilach zjawia się on - przepis na domową zupkę chińską. Jest prosta, szybka, smakuje dokładnie tak jak ta kupna, ale w przeciwieństwie do jej sklepowej koleżanki jest zdrowa.
Domowa zupka chińska. Składniki:
- 1 ćwiartka kurczaka
- 1 opakowanie makaronu chow mein
- kawałek kapusty pekińskiej lub pak choi
- 1-2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 marchewka
- 2 suszone grzyby (najlepiej mun)
- sól i pieprz
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- olej
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Domowa zupka chińska. Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz i pokrój obieraczką w długie, cieniutkie plastry.
- Kapustę umyj i pokrój dość grubo. Grzyby namocz w gorącej wodzie, a gdy zmiękną pokrój.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i utrzyj z solą. Imbir zetrzyj na najdrobniejszej tarce.
- Rozgrzej na patelni nieco oleju i przesmaż na nim imbir i czosnek.
- Gdy zaczną intensywnie pachnieć (po ok 1 min) dodaj marchewkę, kapustę i grzyby.
- Smaż 1-2 minuty mieszając po czym wlej 4 szklanki wody i zagotuj.
- Kurczaka pokrój na cienkie paski i dodaj do zupy, gotuj kilka minut.
- Zupę przypraw solą, pieprzem, kurkumą i sosem sojowym, dodaj posiekane chili.
- Zgaś ogień i dodaj makaron, przykryj i poczekaj kilka minut aż napęcznieje.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.