Masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości, ale do cukierni daleko? Spokojnie — przygotowanie tego ciasta zajmie tyle, co wyprawa do cukierni. Co więcej, pozwoli zaoszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze.
Przepis (za haps.pl) jest prosty i nie wymaga zbyt wiele pracy ani specjalnych umiejętności. W dodatku wystarczy, że wykorzystasz kilka składników, które z pewnością masz już w kuchni.
Mówi się, że piękno tkwi w prostocie. Dodalibyśmy też, że smak tkwi w prostocie. Dzięki temu przepisowi, przy minimalnym wysiłku osiągniesz maksimum smaku! Ciasto jest pyszne i puszyste jak chmurka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tanie ciasto z owocami — składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 500)
- 1 szklanka kefiru
- ok. 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- do ciasta dodajemy ulubione owoce. Mogą być też mrożone, ale wcześniej należy je rozmrozić. Jeśli nie masz owoców lub za nimi nie przepadasz, zamiast nich możesz wykorzystać kleksy marmolady.
- jeśli chcesz, dla urozmaicenia smaku możesz dodać do ciasta łyżkę ciemnego kakao.
Tanie ciasto z owocami — wykonanie:
- Zanim przystąpisz do przygotowania ciasta, wyjmij składniki z lodówki. Powinny nabrać temperatury pokojowej.
- Zacznij od przesiania mąki do miski. Następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
- Przygotuj drugą miskę. Wbij do niej jajka, dodaj kefir, olej, cukier oraz cukier puder. Całość energicznie utrzyj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- W kolejnym kroku do przygotowanej masy partiami dodawaj mąkę i mieszaj do momentu, aż składniki się połączą. Pamiętaj, że ''co za dużo, to niezdrowo'', a zbyt długie mieszanie ciasta spowoduje, iż straci ono swoją puszystość!
- Formę do pieczenia wyłóż papierem, następnie przelej ciasto i ułóż na wierzchu owoce (jeśli chcesz, możesz je także wcisnąć w ciasto).
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (funkcja grzania góra-dół). Ciasto piecz przez ok. 40-45 minut (lub do suchego patyczka).
I gotowe! Po upieczeniu i ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. Ciasto doskonale się sprawdzi, gdy masz ochotę na ''małe co nieco'' lub chcesz sprawnie wyczarować coś do niedzielnej kawy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.