Kotlety warzywne można zrobić praktycznie ze wszystkich ugotowanych warzyw. Można wykorzystać warzywa, które zostały np. z rosołu, albo ugotować swoje ulubione. Świetnie nada się do nich brokuł lub kalafior.
Kotlety warzywne. Potrzebne składniki:
- około 400 g posiekanych i ugotowanych warzyw
- 1 duże jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Kotlety warzywne. Sposób przygotowania:
- ugotowane i przestudzone warzywa drobno posiekaj lub rozgnieć
- do miski z warzywami dodaj jajko, sól i pieprz, bułkę tartą, mąkę, jogurt
- wszystko dokładnie wymieszaj
- z masy uformuj małe kotlety
- kotlety smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony
Gotowe, smacznego! Do kotletów można dodać także ulubione zioła np. oregano, lubczyk, zioła prowansalskie. Jeśli spodobał ci się nasz przepis na ten oryginalny obiad, to zobacz także, jak przygotować pyszne kotlety schabowe oraz rosół.
Zobacz także: Zobacz też: Naleśniki zapiekane z pieczarkami, serem i szynką
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl