Dal to mało popularne danie w polskich domach, które pochodzi prosto z Indii. Szczególnie zimą to danie może być zbawienne dla naszego organizmu. Sycąca soczewica pełna białka i rozgrzewające przyprawy - rozgrzeją, dodadzą sił i wspomogą odporność.
Czytaj także: Przepis na romantyczną kolację. To prawdziwy afrodyzjak
Przepis na dal. Składniki:
Przepis na dal. Wykonanie:
- Cebulę i czosnek drobno pokrój, podsmaż na dnie garnka ok. 4 minut, pod koniec smażenia dodaj wszystkie przyprawy
- Dodaj pomidory, soczewicę, wlej wodę, zamieszaj i duś ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodaj mleko kokosowe, duś 10 minut, jeśli soczewica wchłonie za dużo wody dolej jej jeszcze odrobinę
I gotowe! Podawaj z ryżem, chlebem lub indyjskim chlebem naan.
Zobacz także: Czerwona soczewica. Dlaczego warto ją jeść
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl