W naszym codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć produktów bogatych w wapń – podstawowy budulec kości, który zapewnia im wytrzymałość. To właśnie ten składnik odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego. Jego odpowiednia podaż jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, osób starszych, kobiet w okresie menopauzy oraz dzieci i młodzieży w okresie wzrostu.
Najwięcej tego cennego składnika znajdziemy w serach podpuszczkowych, twarogowych, mleku krowim, kozim, owczym, jogurtach i kefirach. Wapń zawiera również jarmuż, brukselka, fasolka, brokuły, orzechy laskowe, suszone figi i morele.
Dla naszych kości ważna jest również witamina D. Jest ona niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia w naszych jelitach, a także regulowania poziomu wapnia i fosforu w kościach. Jej głównym i najważniejszym źródłem jest słońce. To właśnie dzięki niemu w naszej skórze powstaje witamina D. Ten cenny związek znajdziemy również w rybach, grzybach, żółtym serze, żółtkach jaj oraz mleku. Aby witamina D mogła chronić nas przed rozwojem osteoporozy, potrzebny jest również magnez.
Ten składnik mineralny przekształca witaminę D a także wpływa na lepsze wchłanianie wapnia. Bez tego związku, przy dużej podaży wapnia, w naszym organizmie może dojść do zwapnienia tętnic, rozwoju kamicy nerkowej czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Do pokarmów zawierających znaczne ilości magnezu zaliczamy kakao, szpinak, orzechy, pieczywo pełnoziarnisto oraz fasolę.
Wzmacniając nasze kości, nie powinniśmy też zapominać o wspomnianym wcześniej fosforze. On również jest potrzebny do prawidłowego wchłaniania wapnia. Fosfor to jeden ze składników budujących kości, dlatego jego niedobór prowadzi do ich osłabienia. Aby zapewnić odpowiednia podaż tego pierwiastka, włączmy do diety wątróbkę, orzechy, kaszę gryczaną, rośliny strączkowe, suszone owoce, wędzone ryby i mięso.
Ważna dla naszego układu kostnego jest także witamina K odpowiedzialna za odpowiednią gęstość kości. Zmniejsza ona również ból kości i stawów. Najwięcej witaminy K znajdziemy w zielonych warzywach, takich jak brukselka, jarmuż, szpinak, brokuły, roszponka, szparagi, sałata rzymska czy kapusta włoska.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.