Napoleonka na krakersach to wyśmienite ciasto, które przyrządzisz w 15 minut. Ten deser przypadnie do gustu wszystkim, którzy uwielbiają budyniowe kremy. Jeśli lubisz mniej słodkie ciasta do masy dodaj połowę cukru. Napoleonka to banalnie proste ciasto, które zawsze się udaje.
Przepis napoleonkę w 15 minut. Potrzebne składniki:
- 1 litr mleka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 250 g krakersów
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Napoleonka w 15 minut. Sposób wykonania:
- Do 500 ml mleka wsyp mąkę, żółtka oraz proszek budyniowy
- Wszystko dokładnie wymieszaj tak, by nie było grudek
- Pozostałe mleko zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym
- Na delikatnie wrzące mleko małym strumieniem wlej wcześniej przygotowaną masę z żółtek i mąki
- Mieszaj masę budyniową cały czas, aby się nie przypaliła i gotuj do zgęstnięcia
- Formę o wymiarach 24x28 cm wyłóż papierem do pieczenia i krakersami
- Wykładaj ciepły krem. Przykryj drugą warstwą krakersów
- Kiedy masa przestygnie wstaw ciasto do lodówki
- Napoleonkę możesz oprószyć cukrem pudrem
Zobacz także: Bananowe pierogi leniwe
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl