Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Paulina Antoniak
Paulina Antoniak | 

Jaka śmietana najlepsza do zupy? Bosacka podpowiada

9

Śmietana doskonale uzupełnia smak wielu potraw. Jednak ze względu na różny smak, konsystencję i zawartość tłuszczu, poszczególne jej rodzaje nadają się do różnych dań. Katarzyna Bosacka wyjaśnia różnice i podpowiada, jak jej używać, by nie zepsuć posiłku.

Jaka śmietana najlepsza do zupy? Bosacka podpowiada
Jaka śmietana do zupy? Bosacka podpowiada (AKPA, Pixabay)

Katarzyna Bosacka to polska prezenterka telewizyjna i publicystka oraz przede wszystkim osobowość medialna. Mimo że z wykształcenia jest polonistką, jej głównym obszarem zainteresowań jest żywność, ekologia i zdrowy styl życia.

Swoją wiedzą dzieli się z fanami m.in. za pośrednictwem mediów społecznościowych, gdzie udziela wielu porad przydatnych w codziennym życiu.

W ostatnim czasie na swoim profilu na Instagramie podzieliła się informacjami dotyczącymi śmietany i śmietanki. Jakie są między nimi różnice? I przede wszystkim do czego ich używać w kuchni?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Delikatna zupa krem z groszku. Ten przepis zachwyci każdego

Jaka śmietana najlepsza do zupy? Bosacka radzi

Na początku Katarzyna Bosacka wyjaśniła, że śmietana powstaje z mleka ukwaszonego, natomiast śmietanka jest wytwarzana z mleka słodkiego. Śmietanka ma 30 proc. tłuszczu lub więcej, a śmietana zawiera go sporo mniej – 18 proc., 12 proc., a czasem 10 proc.

Podsumowując, śmietanka otrzymywana jest w wyniku odwirowania mleka, a śmietana to śmietanka ukwaszona w sposób naturalny lub w wyniku dodania bakterii.

Bosacka przypomniała, że z racji tego, iż między produktami są znaczne różnice, do jednych dań będzie pasowała śmietana, a do innych śmietanka.

Jak wskazuje ekspertka, kwaśna śmietana lepiej sprawdzi się do zup słodkich. Przykładem może być tutaj zupa dyniowa czy marchewkowa. Natomiast śmietanka, z uwagi na swój słodki smak, bardziej pasuje do zup kwaśnych - na przykład do ogórkowej. Chodzi bowiem o zrównoważenie smaków.

Jeśli natomiast chcemy ubić śmietanę, najlepiej sprawdzi się śmietanka 36 proc. Zwykła, kwaśna śmietana zwyczajnie się do tego nie nadaje.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić