Fasolka szparagowa - właściwości i przygotowanie
W Polsce możemy spotkać fasolkę szparagową żółtą i zieloną. Żółta odmiana posiada bardziej delikatny, kremowy smak i zawiera znaczne ilości fosforu i potasu. Z kolei smak zielonej odmiany fasolki szparagowej jest bardziej wyrazisty. W zielonej fasolce szparagowej znajdziemy więcej kwasu foliowego i witaminy A niż w żółtej.
Dla osób z niedoborem żelaza, cierpiących na cukrzycę i kobiet w ciąży lepszym wyborem będzie zielona zielona odmiana tej fasolki.
Zobacz także: Detoks od Lewandowskiej. Prosty przepis
Warzywo to poza cenną witaminą A, zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C i K oraz magnez, wapń, potas, mangan, żelazo, fluor i fosfor.
Regularne spożywanie fasolki szparagowej obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, wpływa korzystnie na krążenie, poprawia wygląd naszej skóry, a także działa pozytywnie na układ nerwowy i odpornościowy. Dzięki swoim właściwościom fasolka szparagowa zmniejsz ryzyko miażdżycy i chorób serca.
Poza tym fasolka posiada właściwości moczopędne przez co oczyszcza organizm z toksyn i zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Zobacz także: Odchudza, gdy śpisz. Pyszny koktajl
Jeżeli chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów, powinniśmy włączyć fasolkę szparagową do naszego codziennego menu, ponieważ jest produktem niskokalorycznym.
Fasolka szparagowa świetnie sprawdza się w kuchni. Na polskich stołach najczęściej gości w formie gotowanej z dodatkiem zasmażki. Takie danie jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Żeby przyrządzić tę potrawę, należy ugotować fasolkę w wodzie z niewielką ilością soli. W tym samym czasie można przygotować zasmażkę. W tym celu należy podsmażyć na maśle bułkę tartą.
Niestety, jak się okazuje, tak podana fasolka nie należy do najzdrowszych kuchennych rozwiązań. Przyrządzając ją w ten sposób, pozbawiamy jej najcenniejszych właściwości zdrowotnych. Wówczas tłuszcze trans zabijają to, co w fasolce najwartościowsze.
Zobacz także: Truskawkowa mikstura. Spróbujesz?
Z fasolki szparagowej można za to zrobić pyszną zupę lub sałatkę. Fasolka jest również smacznym dodatkiem do jajecznicy i chętnie jest używana w kuchni azjatyckiej.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.