Pędy chmielu to jedno z najdroższych warzyw na świecie. Co ciekawe, rosną one na dziko w Polsce. Można je znaleźć np. w zagajnikach, lasach, a nawet przydomowych ogródkach. Pędy chmielu pojawiają się wraz z wiosną.
W Polsce chwast, za granicą rarytas
Najdroższa jest biała odmiana chmielu. W Niemczech, Holandii lub Indiach za pędy tej rośliny ludzie gotowi są zapłacić nawet 1000 euro za kilogram (ponad 4 tys. zł).
Skąd taka cena? Chmiel jest wrażliwy na warunki atmosferyczne i skomplikowany w procesie obróbki. Nie wystarczy zerwać pędy. Jeżeli chodzi o biały chmiel, zbiorów można dokonać tylko ręcznie i przez krótki okres w roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mimo że za granicą są wysoko cenione, w Polsce pędy chmielu przez wielu rolników są uznawane za zwykły chwast, który porasta wilgotne tereny. Jak prawidłowo zbierać pędy chmielu? Wystarczy łamać gałązki wyrastające około 15 cm nad ziemią. Kiełki białego chmielu powinny być delikatnie zrywane ręcznie. Nie wolno jednak ucinać całej rośliny.
Pędy chmielu nazywane są "dzikimi szparagami", gdyż w smaku bardzo je przypominają. Można je spożywać także na surowo.
Zastosowanie chmielu
Pędy chmielu, podobnie jak szyszki chmielu, są surowcem spożywczym. Napar z chmielu działa skutecznie przy zasypianiu, a także łagodzi nadpobudliwość. Zawarty w roślinie ksantohumol wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.
Chmiel znalazł również szerokie zastosowanie w kosmetyce do produkcji kremów opóźniających procesy starzenia jako składnik kąpieli regeneracyjnych, a przede wszystkim do produkcji szamponów.