Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Na ból stawów i kręgosłupa. Silna, aromatyczna nalewka

5

Chrzan doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do jajek, potraw mięsnych i rybnych czy białego barszczu. Poza walorami smakowymi posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Jeśli chcesz w pełni z nich skorzystać, przygotuj leczniczą nalewkę na bazie chrzanu. Oto prosty przepis na ten domowy specyfik.

Na ból stawów i kręgosłupa. Silna, aromatyczna nalewka
Jakie właściwości ma chrzanówka? (Licencjodawca)

Chrzan pospolity zawiera takie cenne substancje jak witamina, A, C, E, witaminy z grupy B, potas, siarka, żelazo, magnez, wapń, fosfor, sód, cynk, olejki eteryczne, glukozynolany oraz glikozyd sinigryna. Ta bardzo popularna w naszym kraju roślina wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, odkażające, wykrztuśne, antybiotyczne, rozgrzewające, przeciwzapalne i grzybobójcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Chrzan – warto jeść na zdrowie

Nalewka przygotowana bazie korzenia chrzanu podnosi odporność na infekcje, usprawnia procesy trawienne i przemianę materii, a także łagodzi objawy stanów zapalnych.

Jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu. Po ten domowy preparat powinny sięgać osoby cierpiące na takie dolegliwości jak reumatoidalne zapalenie stawów, ból kręgosłupa, rwa kulszowa, kaszel, zapalenie zatok, anemia oraz ból i obrzęk mięśni.

Składniki:

  • 1 litr spirytusu rektyfikowanego,
  • 1 litr wody,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • pół szklanki miodu naturalnego,
  • 2 cytryny.

Na początek do dużego słoika należy wlać spirytus, a w garnku zagotować wodę i poczekać aż przestygnie. Przegotowaną wodę wlewamy do szklanego pojemnika, następnie dodajemy miód oraz świeży sok wyciśnięty z cytryny i startą skórkę.

Obieramy korzeń, rozdrabniamy za pomocą tarki lub kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Szczelnie zakręcony słój, odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe i zacienione miejsce. Po 14 dniach miksturę odcedzamy za pomocą gazy i sitka z drobnymi oczkami. Nalewkę przelewamy do butelek i wstawiamy do piwnicy na kilka tygodni. Po upływie odpowiedniej ilości czasu możemy w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości domowego eliksiru. Łyżkę stołową chrzanówki spożywamy po posiłku trzy razy w ciągu dnia. Preparat można również stosować zewnętrznie, wcierając go w bolące miejsce.


Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić