Tym przeszło 100-letnim przepisem na chleb podzielił się niegdyś emerytowany piekarz z Małopolski. Receptura może zaskakiwać, ponieważ do ciasta dodaje się... gotowane ziemniaki. Brzmi to nieco kontrowersyjnie, ale uwierz na słowo - chleb jest wprost wyśmienity. W piekarni takiego nie znajdziesz.
Czytaj także: Ziołowa zupa na Wielki Czwartek. Niemcy się nią zajadają
100-letni przepis na chleb z ziemniakami. Potrzebne składniki
- 750 g mąki pszennej
- 250 g ziemniaków
- 21 g świeżych drożdży
- 450 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Kuchnia inflacyjna: pomysł na prosty obiad. Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń
100-letni przepis na chleb z ziemniakami. Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej, dodaj sól i wymieszaj, przełóż do dużej miski i na środku zrób otwór
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż w otwór utworzony w mące
- Drożdże rozdrobnij, włóż w ziemniaki razem z cukrem i częścią wody. Odłóż na około kwadrans
- Po tym czasie masę wymieszaj, dodaj olej, sól i kminek. Ciasto zagnieć, w razie potrzeby dodaj resztę wody, jeśli będzie za gęste
- Wierzch i spód ciasta oprósz mąką, miskę przykryj ściereczką. Odstaw na około godzinę
- Ciasto przełóż na deskę, uformuj bochenek. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką. Odstaw na 15 minut
- Piecz przez 10 minut w 225 stopniach C, a następnie przez 50 minut w 190 stopniach C.
Czytaj także: Pasta jajeczna wg Magdy Gessler nie tylko na Wielkanoc. Tego składnika się nie spodziewacie