Katarzyna Bosacka to polska prezenterka telewizyjna i publicystka oraz przede wszystkim osobowość medialna. Mimo że z wykształcenia jest polonistką, jej głównym obszarem zainteresowań jest żywność, ekologia i zdrowy styl życia.
Swoją wiedzą dzieli się z fanami m.in. za pośrednictwem mediów społecznościowych, gdzie udziela wielu porad przydatnych w codziennym życiu.
W ostatnim czasie na swoim profilu na Instagramie podzieliła się informacjami dotyczącymi śmietany i śmietanki. Jakie są między nimi różnice? I przede wszystkim do czego ich używać w kuchni?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaka śmietana najlepsza do zupy? Bosacka radzi
Na początku Katarzyna Bosacka wyjaśniła, że śmietana powstaje z mleka ukwaszonego, natomiast śmietanka jest wytwarzana z mleka słodkiego. Śmietanka ma 30 proc. tłuszczu lub więcej, a śmietana zawiera go sporo mniej – 18 proc., 12 proc., a czasem 10 proc.
Czytaj także: Czy można mrozić jajka? Katarzyna Bosacka wyjaśniła
Podsumowując, śmietanka otrzymywana jest w wyniku odwirowania mleka, a śmietana to śmietanka ukwaszona w sposób naturalny lub w wyniku dodania bakterii.
Bosacka przypomniała, że z racji tego, iż między produktami są znaczne różnice, do jednych dań będzie pasowała śmietana, a do innych śmietanka.
Jak wskazuje ekspertka, kwaśna śmietana lepiej sprawdzi się do zup słodkich. Przykładem może być tutaj zupa dyniowa czy marchewkowa. Natomiast śmietanka, z uwagi na swój słodki smak, bardziej pasuje do zup kwaśnych - na przykład do ogórkowej. Chodzi bowiem o zrównoważenie smaków.
Jeśli natomiast chcemy ubić śmietanę, najlepiej sprawdzi się śmietanka 36 proc. Zwykła, kwaśna śmietana zwyczajnie się do tego nie nadaje.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.