Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Hit PRL-u. "Pijaczek" królował na polskich stołach

37

Tęsknisz za czasami, gdy choć składników było mało, tworzyło się pyszności? "Pijaczek" jest idealnym ciastem na niedzielę! Przekonaj się już teraz, jak dobrze smakuje, a z pewnością nie pożałujesz.

Hit PRL-u. "Pijaczek" królował na polskich stołach
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

"Pijaczek" pochodzi z czasów PRL-u. Tego ciasta nie mogło zabraknąć na żadnym stole przy okazji święta lub w zwykły weekend. Smakuje dosłownie wszystkim i błyskawicznie znika z talerzy. Niebo w gębie!

"Pijaczek" - ciasto z czasów PRL-u. Składniki

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 170 g cukru,
  • 120 g mąki pszennej tortowej (typ 450),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na placek makowo-kokosowy:

  • 6 białek jaj,
  • 100 g maku,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 200 g cukru,
  • 150 g wiórków kokosowych.

Składniki na masę budyniową:

  • 6 żółtek jaj,
  • 500 ml mleka,
  • 200 g cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • Kilka kropel esencji waniliowej.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 0,5 czekolady mlecznej (50 g),
  • 2 łyżki mleka.

Poncz do nasączenia biszkoptu:

  • 100 ml przegotowanej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka likieru amaretto lub wódki (opcjonalnie).

Poncz do nasączenia biszkoptów:

  • 150 ml przegotowanej wody,
  • 2 kieliszek wódki (około 50 ml),
  • 2 łyżeczki cukru.

Dodatkowo:

  • 1 paczka biszkoptów okrągłych,
  • 300 g dżemu z czarnej porzeczki.

"Pijaczek" - ciasto z czasów PRL-u. Wykonanie

Biszkopt:

  • Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy.
  • Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy.
  • Odstawiamy mikser.
  • Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
  • Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką.
  • Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki o wymiarach 24x38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
  • Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 min (grzałki góra, dół) w temperaturze 170 stopni.
  • Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta.
  • Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone.
  • Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
  • I jeszcze 10 min w uchylonym piekarniku.
  • Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia.
  • Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i odstawiamy biszkopt do późniejszego składania ciasta.

Masa budyniowa:

  • Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i cukier wanilinowy i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne.
  • Następnie dodajemy wymieszane mąki.
  • Dolewamy 100 ml mleka oraz kilka kropel ekstraktu waniliowego i mieszamy do połączenia się składników.
  • W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy resztę mleka.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodajemy małym strumieniem masę jajeczną z mąkami, cały czas mieszając.
  • Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary.
  • Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu).
  • Zostawiamy do wystygnięcia.
  • Gdy budyń wystygnie do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą.
  • Następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa.

Masa makowo-kokosowa:

  • W misce mieszamy wiórki kokosowe z makiem.
  • W drugiej misce białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Dodajemy cukru dalej ubijając.
  • Do piany wsypujemy po trochę mieszaniny wiórków z makiem i mieszamy (już za pomocą łyżki).
  • Wylewamy do prostokątnej foremki o wymiarach 24x38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
  • Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 min (grzałki góra, dół) w temperaturze 180 stopni.
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy delikatnie papier i zostawiamy do wystudzenia.
  • Na spód kładziemy wcześniej upieczony biszkopt.
  • Nasączamy go ponczem (mieszamy ze sobą wodę, cukier i likier).
  • Biszkopt smarujemy dżemem.
  • Na niego wykładamy wystudzoną warstwę kokosowo-makową.
  • Tę warstwę przykrywamy masa budyniową.
  • Rozkładamy ją po całej powierzchni i ładnie równamy.
  • Ostatnią warstwę stanowią okrągłe biszkopty, które przed umieszczeniem na cieście maczamy w mieszance wody, cukru i wódki.
  • Górę ciasta polewamy polewą czekoladową przygotowaną w kąpieli wodnej.
  • Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godzin.

Gotowe, smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić