"Pijaczek" pochodzi z czasów PRL-u. Tego ciasta nie mogło zabraknąć na żadnym stole przy okazji święta lub w zwykły weekend. Smakuje dosłownie wszystkim i błyskawicznie znika z talerzy. Niebo w gębie!
"Pijaczek" - ciasto z czasów PRL-u. Składniki
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- 170 g cukru,
- 120 g mąki pszennej tortowej (typ 450),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na placek makowo-kokosowy:
- 6 białek jaj,
- 100 g maku,
- 1 cukier wanilinowy,
- 200 g cukru,
- 150 g wiórków kokosowych.
Składniki na masę budyniową:
- 6 żółtek jaj,
- 500 ml mleka,
- 200 g cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g masła lub margaryny,
- Kilka kropel esencji waniliowej.
Składniki na polewę czekoladową:
- 0,5 czekolady mlecznej (50 g),
- 2 łyżki mleka.
Poncz do nasączenia biszkoptu:
- 100 ml przegotowanej wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka likieru amaretto lub wódki (opcjonalnie).
Poncz do nasączenia biszkoptów:
- 150 ml przegotowanej wody,
- 2 kieliszek wódki (około 50 ml),
- 2 łyżeczki cukru.
Dodatkowo:
- 1 paczka biszkoptów okrągłych,
- 300 g dżemu z czarnej porzeczki.
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
"Pijaczek" - ciasto z czasów PRL-u. Wykonanie
Biszkopt:
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy.
- Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy.
- Odstawiamy mikser.
- Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
- Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką.
- Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki o wymiarach 24x38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
- Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 min (grzałki góra, dół) w temperaturze 170 stopni.
- Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta.
- Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone.
- Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
- I jeszcze 10 min w uchylonym piekarniku.
- Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia.
- Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i odstawiamy biszkopt do późniejszego składania ciasta.
Masa budyniowa:
- Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i cukier wanilinowy i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne.
- Następnie dodajemy wymieszane mąki.
- Dolewamy 100 ml mleka oraz kilka kropel ekstraktu waniliowego i mieszamy do połączenia się składników.
- W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy resztę mleka.
- Gdy mleko się zagotuje, dodajemy małym strumieniem masę jajeczną z mąkami, cały czas mieszając.
- Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary.
- Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu).
- Zostawiamy do wystygnięcia.
- Gdy budyń wystygnie do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą.
- Następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa.
Masa makowo-kokosowa:
- W misce mieszamy wiórki kokosowe z makiem.
- W drugiej misce białka ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy cukru dalej ubijając.
- Do piany wsypujemy po trochę mieszaniny wiórków z makiem i mieszamy (już za pomocą łyżki).
- Wylewamy do prostokątnej foremki o wymiarach 24x38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
- Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 min (grzałki góra, dół) w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy delikatnie papier i zostawiamy do wystudzenia.
- Na spód kładziemy wcześniej upieczony biszkopt.
- Nasączamy go ponczem (mieszamy ze sobą wodę, cukier i likier).
- Biszkopt smarujemy dżemem.
- Na niego wykładamy wystudzoną warstwę kokosowo-makową.
- Tę warstwę przykrywamy masa budyniową.
- Rozkładamy ją po całej powierzchni i ładnie równamy.
- Ostatnią warstwę stanowią okrągłe biszkopty, które przed umieszczeniem na cieście maczamy w mieszance wody, cukru i wódki.
- Górę ciasta polewamy polewą czekoladową przygotowaną w kąpieli wodnej.
- Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Gotowe, smacznego!