To zwiastun wiosny. Porównują jego smak do rzodkiewki

3

Kapelusz w kolorze karminowej czerwieni? W świecie mody pewnie byłby hitem, nie inaczej jest w świecie przyrody. Nietypowy grzyb jest jednym ze zwiastunów wiosny w polskich lasach. Ci, którzy próbowali czarki szkarłatnej, twierdzą, że smakuje jak rzodkiewka.

To zwiastun wiosny. Porównują jego smak do rzodkiewki
Nietypowy grzyb w polskich lasach (Pixabay, tina53)

Brytyjczycy nazywają go "scarlet elf cup" — szkarłatną filiżanką (pucharem) elfa. Być może polska nazwa brzmi nieco mniej baśniowo, ale skojarzenie jest to samo. Czarka szkarłatna, bo o niej mowa, posiada mocno podwinięty kapelusz, przez co wygląda jak czarka lub misa (brzegi otwierają się wraz ze wzrostem, przyjmując kształt miseczki).

Nie tylko nietuzinkowy kształt, ale i piękny, intensywny kolor sprawia, że obok czarki szkarłatnej trudno przejść obojętnie. Szczególnie, że grzyb pojawia się na przełomie zimy i wiosny, a na tle śniegu staje się jeszcze bardziej widoczny.

Spragnieni nowych wyzwań grzybiarze nie muszą czekać do jesieni. Czarkę szkarłatną można znaleźć w lasach w okresie od grudnia (o ile nie ma mrozów) do maja.

Czarka szkarłatna w kuchni

Amatorzy czarki twierdzą, że w smaku przypomina rzodkiewkę. Można ją zjeść na surowo, dodając odrobinę soli, można też ją wykorzystać jako kolorowy dodatek do sałatek. Grzybiarze często umieszczają czarki w zalewie i marynują. Smakosze twierdzą, że w tym wydaniu również jest bardzo smaczna.

Warto podkreślić, że nie wszyscy zachwycają się smakiem czarki. Do grona sceptyków należą m.in. mykolodzy.

W Polsce do 2014 roku czarki objęte były ścisłą ochroną. Obecnie można je zbierać (pamiętając o tym, by nie niszczyć ściółki) i zjadać. Jest jednak pewne ''ale''.

Grzyb łatwo pomylić z czarkami jurajskimi. Te są w Polsce pod ścisłą ochroną, a grzybiarz, który wrzuci je do koszyka, może otrzymać wysoki mandat (nawet do 5 tys. złotych). Co więcej, mykolodzy raczej zniechęcają do zbierania czarek.

Nacieszmy oczy, ale nie zrywajmy ich - nie mają żadnych walorów smakowych — czytamy w poście Lasów Miejskich na Facebooku.
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: APOL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić