Jak przyrządzić miksturę na bazie kurkumy?
Na początek należy zagotować wodę w niewielkim garnku. Następnie wlewamy ją do kubka, do którego wcześniej wsypaliśmy łyżeczkę kurkumy. Smak i właściwości domowego specyfiku można wzbogacić, dodając do niego odrobinę miodu naturalnego i czarnego pieprzu. Kiedy mikstura lekko ostygnie, wypijamy ją rano przed zjedzeniem pierwszego posiłku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niezwykłe właściwości wody z kurkumą
W kurkumie znajdziemy m.in.: witaminę E i K, witaminy z grupy B, wapń, potas, cynk, sód, fosfor, magnez oraz kurkuminę. Dzięki zawartości wielu cennych składników zmielone i suszone kłącze tej pochodzącej z Indii rośliny wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne i antyoksydacyjne.
Napój z kurkumy usprawnia pracę układu immunologicznego, zwalcza objawy sezonowych infekcji i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Obecna w nim wcześniej wspomniana kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i sprawdza się podczas terapii onkologicznej. Zostało to potwierdzone badaniami. Poza tym usuwa szkodliwy nadmiar wolnych rodników i opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu. To jednak nie koniec listy zdrowotnych walorów wody z kurkumą.
Regularne sięganie po ten napój wpływa korzystnie na pracę nerek i wątroby, łagodzi symptomy nadkwaśności żołądka i zgagi, a także pomaga oczyścić ciało z toksycznych substancji. Ponadto picie złotej mikstury przyrządzonej na bazie ostryżu długiego jest polecane osobom borykającymi się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.