Każdemu zdarza się kupić czasem za dużo pieczywa, które po kilku dniach leżenia w szafce czy chlebaku staje się czerstwe i nie nadaje się już na kanapkę. Nie oznacza to jednak, że taki chleb czy bułki muszą wylądować w śmietniku. Można wykorzystać je na kilka sposobów, np. przyrządzić z nich pyszne tosty francuskie, uzupełnione słodkim twarożkiem waniliowym oraz owocami. Po tak przyrządzonym śniadaniu dzień będzie wspaniały!
Przepis na tosty francuskie na słodko z twarogiem. Potrzebne składniki
- 6 kromek czerstwego chleba lub chałki
- 200 g twarogu sernikowego lub serka mascarpone
- 100 g ulubionych owoców, np. truskawek lub malin
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka pełnotłustego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- esencja waniliowa
- szczypta soli
Przepis na tosty francuskie na słodko z twarogiem. Sposób przygotowania
- W misce roztrzep jajka z mlekiem i szczyptą soli.
- W osobnym naczyniu wymieszaj twaróg z cukrem i esencją waniliową.
- Kromki chleba posmaruj z jednej strony twarogiem, na połowie z nich ułóż owoce, przykryj nieposmarowanymi kromkami.
- Złożone tosty obtocz dokładnie z każdej strony w roztrzepanym jajku.
- Na patelni rozgrzej masło.
- Tosty smaż po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się złociste.
Tosty francuskie najlepiej podawaj posypane cukrem pudrem. Możesz też posypać je dodatkowo sezonowymi owocami i ozdobić listkami świeżej mięty. Smacznego!