Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Magiczne ciasto czekoladowe. Rozdziela się podczas pieczenia. Sprawdziliśmy to!

6

Magiczne ciasto czekoladowe to pyszny i wyjątkowy deser. Do formy wlewa się płynną masę, która w trakcie pieczenia rozdziela się w trzy różne warstwy. To naprawdę działa. Sprawdziliśmy to!

Magiczne ciasto czekoladowe. Rozdziela się podczas pieczenia. Sprawdziliśmy to!
Magiczne czekoladowe ciasto zawsze się udaje. (o2.pl)

Magiczne ciasto czekoladowe to bardzo nietypowy ciasto i każdy powinien je zrobić. Nie trzeba przygotowywać trzech różnych mas, by deser posiadał warstwy. Oto przepis na magiczne ciasto, które podczas wkładania do piekarnika stanowi jednolitą masę, a po upieczeniu na dole przypomina zbity budyń, na środku kremową masę budyniową i na górze delikatny biszkopt. Ciasto w smaku jest wilgotne i bardzo czekoladowe. Smacznego!

Przepis na magiczne ciastko czekoladowe. Składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka wody
  • 150 g cukru (można dodać mniej)
  • 125 g masła
  • 65 g mąki
  • 5 łyżek kakao
  • pół litra ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: łyżeczka esencji waniliowej

Przepis na magiczne ciastko czekoladowe. Wykonanie:

  • oddziel żółtka od białek
  • żółtka zmiksuj z cukrem i wodą, aż masa będzie puszysta, dodaj wanilię oraz roztopione i przestudzone masło i ponownie całość zmiksuj
  • do masy dodawaj stopniowo przesianą mąkę, sól i kakao, ponownie wszystko dokładnie wymieszaj
  • następnie wlewaj powoli mleko, cały czas ucierając ciasto
  • w oddzielnej misce ubij pianę z białek, tak by była sztywna
  • pianę dodawaj stopniowo do ciasta i delikatnie mieszkaj łopatką
  • formę 20x20 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia
  • ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni lub z opcją termoobiegu do 140 stopni
  • magiczne ciasto czekoladowe piecz ok. 1 godzinę
  • po upieczeniu nie wyjmuj ciasta z piekarnika i nie otwieraj drzwi przez ok. godzinę, następnie delikatnie uchyl drzwiczki
Ciasto przed włożeniem do piekarnika, po wyjęciu z piekarnika i po przekrojeniu.
Ciasto przed włożeniem do piekarnika, po wyjęciu z piekarnika i po przekrojeniu. (o2.pl)
Zobacz także: Inspiracja na sernik na zimno. Miłośnicy Raffaello będą zachwyceni
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić