Magiczne ciasto czekoladowe to bardzo nietypowy ciasto i każdy powinien je zrobić. Nie trzeba przygotowywać trzech różnych mas, by deser posiadał warstwy. Oto przepis na magiczne ciasto, które podczas wkładania do piekarnika stanowi jednolitą masę, a po upieczeniu na dole przypomina zbity budyń, na środku kremową masę budyniową i na górze delikatny biszkopt. Ciasto w smaku jest wilgotne i bardzo czekoladowe. Smacznego!
Przepis na magiczne ciastko czekoladowe. Składniki:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka wody
- 150 g cukru (można dodać mniej)
- 125 g masła
- 65 g mąki
- 5 łyżek kakao
- pół litra ciepłego mleka
- szczypta soli
- opcjonalnie: łyżeczka esencji waniliowej
Przepis na magiczne ciastko czekoladowe. Wykonanie:
- oddziel żółtka od białek
- żółtka zmiksuj z cukrem i wodą, aż masa będzie puszysta, dodaj wanilię oraz roztopione i przestudzone masło i ponownie całość zmiksuj
- do masy dodawaj stopniowo przesianą mąkę, sól i kakao, ponownie wszystko dokładnie wymieszaj
- następnie wlewaj powoli mleko, cały czas ucierając ciasto
- w oddzielnej misce ubij pianę z białek, tak by była sztywna
- pianę dodawaj stopniowo do ciasta i delikatnie mieszkaj łopatką
- formę 20x20 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia
- ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni lub z opcją termoobiegu do 140 stopni
- magiczne ciasto czekoladowe piecz ok. 1 godzinę
- po upieczeniu nie wyjmuj ciasta z piekarnika i nie otwieraj drzwi przez ok. godzinę, następnie delikatnie uchyl drzwiczki
Czytaj także: Kotlety z kaszy wg Makłowicza. Tanie i pyszne
Zobacz także: Inspiracja na sernik na zimno. Miłośnicy Raffaello będą zachwyceni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl