Każdy, kto kiedykolwiek doświadczył bólu stawów , doskonale wie, że jak bardzo potrafią one utrudnić codzienne funkcjonowanie.
Jedną z chorób stawów jest artretyzm, nazywany również dną moczanową lub pogardą. To nieuleczalne schorzenie objawia się przede wszystkim silnymi dolegliwościami bólowymi w okolicach stawów. Symptomy współtowarzyszące to osłabienie organizmu, obrzęk, dreszcze i gorączka.
Niepodjęcie odpowiednich kroków powoduje nasilenie objawów i zwiększenie częstotliwości ich występowania. Poza tym schorzenie może z czasem zaatakować kolejne stawy, prowadząc do ich deformacji, tym samym ograniczając ich ruchomość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Są gorsze niż sądziliśmy. Zwiększają ryzyko raka płuc
Podczas walki z artretyzmem silnym sprzymierzeńcem jest terapia farmakologiczna. Poza zażywaniem leków pacjenci powinni również odstawić napoje alkoholowe i zrezygnować ze spożywanie żywności zawierającej znaczne ilości puryn oraz włączyć do swojego menu niektóre produkty.
Nie jest możliwe, aby określone pokarmy lub suplementy wyleczyły schorzenia stawów, ale niektóre produkty mogą pomóc złagodzić objawy i zapobiec dalszym uszkodzeniom, co jest niezbędne m.in. dla osób z chorobą zwyrodnieniową stawów – zaznacza znana ekspertka żywieniowa z Wielkiej Brytanii Anna Bean.
Dietetyczka wymienia 5 produktów, które powinny znaleźć się w codziennej diecie osób borykających się z chorymi stawami.
Zobacz także: Tak rak atakuje płuca. Pierwszy objaw jest nietypowy
Tłuste ryby
Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie. W trosce o zdrowie naszych stawów powinniśmy przynajmniej raz w tygodniu sięgać po takie ryby jak makrela, łosoś czy sardynka. Sporo tych cennych kwasów znajdziemy także w oleju lnianym i owocach chia.
Owoce jagodowe
W truskawkach, jagodach, malinach i jeżynach znajduje się sporo witaminy C, która odgrywa kluczową rolę podczas procesu syntezy kolagenu. Poza tym kwas askorbinowy i inne przeciwutleniacze obecne w owocach jagodowych redukują nadmiar szkodliwych wolnych rodników, który wywołuje stres oksydacyjny oraz chronią nasz organizm przed rozwojem stanów zapalnych.
Dzika róża
Duńscy badacze ze szpitala Frederiksberg w Kopenhadze udowodnili, że dzika róża doskonale sprawdza się podczas leczenia bólu i zesztywnienia stawów. Naukowcy podkreślają, że ekstrakt wyprodukowany na bazie owoców tego krzewu pomaga tylko w przypadku początkowych zmian zwyrodnieniowych.
Zobacz także: Gorszy niż cukier. Rujnuje metabolizm, jest rakotwórczy
Imbir
Substancje zawarte w tej popularnej przyprawie wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Dzięki temu są w stanie złagodzić zesztywnienie i ból kolan, jakie wywołuje zwyrodnieniowa choroba stawów.
Zielone warzywa liściaste
Szpinak, jarmuż i brokuły są bogate w witaminę A, C, E, K, cenne związki mineralne i przeciwutleniacze. Poza tym warzywa należące do rodziny krzyżowych mają w sobie sulforafan o silnym działaniu przeciwzapalnym. Dzięki obecności wielu cennych składników wpływają korzystnie na kondycję naszych stawów.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.