Chrupiące, pełne czekolady i orzeszków ciasteczka przygotujesz zaledwie w 15 minut. Wystarczy wszystkie składniki zagnieść w misce, uformować ciasteczka i piecz chwilę w piekarniku. Pamiętaj, że do ciasteczek możesz dodać także np. rodzynki lub żurawinę.
Czytaj także: Przepis na najlepsze rurki z kremem
Przepis na domowe pieguski. Składniki:
- 140 g maki pszennej
- 1 czekolada biała (np. ciasteczkowa)
- 1 czekolada mleczna (np. ciasteczkowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100 g masła
- 40 g cukru
- 30 g orzeszków ziemnych solonych
- szczypta soli
Przepis na domowe pieguski. Wykonanie:
- czekolady posiekaj w drobną kosteczkę
- mąkę, masło, jajko, cukier, sól, proszek do pieczenia, posiekane czekolady i orzeszki zagnieć w misce
- formuj małe kuleczki, po czym rozgniataj je na płaskie ciasteczka
- ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C. przez 13 minut, aż ciasteczka będą rumiane
Zobacz także: Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl