Magda Gessler ma swój sposób na pyszną zupę pomidorową. W kuchennych rewolucjach zdradziła, że nie używa śmietany. Do zupy dodaje także jeden nietypowy składnik, który sprawia, że tradycyjna zupa jest jeszcze lepsza. Chodzi o... sok z kapusty kiszonej.
Zupa pomidorowa. Potrzebne składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- por
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek selera
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 400 g dojrzałych pomidorów
- 50 ml soku z kapusty kiszonej
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- cukier
- sól, pieprz
- makaron lub ryż do podania
Zupa pomidorowa. Sposób wykonania:
- żeberka umyj, oczyść, przełóż do garnka
- do garnka wlej zimną wodę i dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Wywar gotuj na wolnym ogniu
- kiedy powstaną szumowiny zdejmij je i dodaj do wywaru opaloną cebulę, marchewki, pietruszkę, natkę pietruszki, seler oraz por
- wywar gotuj pod przykryciem przez około godzinę, na małym ogniu
- pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki
- posiekaj czosnek i zeszklij na maśle
- do czosnku dodaj pomidory, oprósz je cukrem i smaż przez kilka minut
- gdy wywar będzie gotowy dodaj sok z kapusty i przygotowane pomidory
- zupę gotuj jeszcze przez chwilę, a następnie dopraw cukrem, pieprzem i solą
- podawaj z makaronem lub ryżem
- wywar można przecedzić przed dodaniem do niego pomidorów
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: