Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Szwedzi się nimi zajadają. Tymi faworkami zrobisz furorę

0

Co kształt to obyczaj, mogłoby głosić stare porzekadło. Bo różnica w sposobie przygotowywania tradycyjnych słodyczy kojarzonych z końcem karnawału w tym wypadku głównie zawiera się w kształcie. Warto porzucić znane z polskich stołów przeplatanki na rzecz ażurowych, skandynawskich gwiazdek. Różnica w smaku faworków może zaskoczyć.

Szwedzi się nimi zajadają. Tymi faworkami zrobisz furorę
Skandynawskie faworki odbiegają kształtem od tych jakie znamy z kuchni naszych babć (Adobe Stock, Valerio Pardi)

Faworki popularne u nas w Tłusty Czwartek tradycyjnie w krajach skandynawskich częściej goszczą na wigilijnym stole. Jednak sposób przygotowywania popularnego deseru spokojnie można przenieść na polski grunt. Różnica bowiem przede wszystkim zawiera się w kształcie, w osiągnięciu którego Szwedom, Finom i Norwegom pomagają specjalne foremki do ciasteczek. Ale nie martwmy się ich brakiem, wystarczy sięgnąć do szuflad po zwykłe foremki a efekt będzie ten sam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak przyrządzić faworki, które nie są bombą kaloryczną?

Skandynawskie ciasteczka. Potrzebne składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 – 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)*
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder, do oprószenia

Skandynawskie ciasteczka. Sposób przygotowania:

  • Przygotuj ciasto tak, jak na naleśniki, jeżeli dodasz do niego mąkę ziemniaczaną będzie mniej lejące i zwarte, co ułatwi przygotowywanie ciasteczek
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej jak do pączków. Za pomocą szczypiec zanurz w nim foremkę o wybranym kształcie, najlepiej sprawdzą się foremki w kształcie gwiazdek lub falbanek. Wlej w formę ciasto, a gdy zacznie wypływać i nabierze brązowawej barwy wyjmuj z tłuszczy, osuszaj delikatnie papierowym ręcznikiem.
  • Wielokształtne ciasteczka są o wiele bardziej chrupkie niż tradycyjny chrust. Posyp je cukrem pudrem i podawaj najlepiej jeszcze ciepłe.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić