Faworki popularne u nas w Tłusty Czwartek tradycyjnie w krajach skandynawskich częściej goszczą na wigilijnym stole. Jednak sposób przygotowywania popularnego deseru spokojnie można przenieść na polski grunt. Różnica bowiem przede wszystkim zawiera się w kształcie, w osiągnięciu którego Szwedom, Finom i Norwegom pomagają specjalne foremki do ciasteczek. Ale nie martwmy się ich brakiem, wystarczy sięgnąć do szuflad po zwykłe foremki a efekt będzie ten sam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skandynawskie ciasteczka. Potrzebne składniki:
- 2 duże jajka
- 1,5 łyżeczki cukru
- 250 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 – 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)*
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder, do oprószenia
Skandynawskie ciasteczka. Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto tak, jak na naleśniki, jeżeli dodasz do niego mąkę ziemniaczaną będzie mniej lejące i zwarte, co ułatwi przygotowywanie ciasteczek
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej jak do pączków. Za pomocą szczypiec zanurz w nim foremkę o wybranym kształcie, najlepiej sprawdzą się foremki w kształcie gwiazdek lub falbanek. Wlej w formę ciasto, a gdy zacznie wypływać i nabierze brązowawej barwy wyjmuj z tłuszczy, osuszaj delikatnie papierowym ręcznikiem.
- Wielokształtne ciasteczka są o wiele bardziej chrupkie niż tradycyjny chrust. Posyp je cukrem pudrem i podawaj najlepiej jeszcze ciepłe.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.