1. Kontrola jakości. Wybierając mięso, nie należy oszczędzać. Mielona wołowina z dobrego źródła, do tego z zwartością tłuszczu w okolicach 20%, to idealny wybór.
2. Porządna bułka. Pszenna buła może wygląda fajnie, ale jest najmniej zdrowa z całego burgera. Warto zamienić ją na pełnoziarnistą, co polepszy zarówno smak, jak i wartości odżywcze
*3. Uważaj na ser. *Zła prasa to nie przypadek, ale plasterek jeszcze nikomu nie zaszkodził. Tu jednak również jakość jest najważniejsza. 30g ementalera jest bogate w proteiny i dostarcza ponad 1/3 dziennego zapotrzebowania wapnia.
4. Grilluj, nie smaż. Nie ma sensu wymieniać wszystkich zalet tego rozwiązania. Grillowanie mięsa to po prostu klucz do sukcesu.
5. Nie bój się różnych mięs. Co prawda, wołowina to podstawa, ale od czasu do czasu warto skusić się na nieco inny smak. Indyk, dający mnóstwo białka i zawierający znikome ilości tłuszczów, będzie świetnym rozwiązaniem.
6. Polej sosem. Gotowe sosy, nawet ketchup, często mają w sobie więcej składników niż potrzeba. Jeśli chcesz burgera z sosem - a wiemy że chcesz - to najlepiej zrób go samemu. Przepisów w sieci jest mnóstwo, a walory smakowe i zdrowotne włsnoręcznie zrobionych są nieporównywalnie większe.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.