Do sprzedaży i przygotowania fugu potrzebna jest licencja, bo źle przygotowany przysmak zabija. Pracownik supermarketu Super Tatsuya w mieście Gamagori wykazał się, potencjalnie zabójczą w skutkach, niekompetencją. 15 stycznia sprzedano w tym sklepie 5 pakietów surowej ryby wraz z toksycznymi fragmentami.
Według władz prefektury Aichi, jeden z klientów Super Tatsuya zgłosił się do miejscowej przychodni z informacją, że wśród fragmentów fugu znajduje się wątroba. Jako miłośnik tego przysmaku umiał, na szczęście dla siebie, rozpoznać śmiertelnie groźny organ ryby - donoszą japońskie media.
Próbki zabrane do laboratorium potwierdziły przypuszczenia klienta. Ze względu na fakt, że nie wiadomo do kogo trafiły pozostałe 4 paczki z rybami, urzędnicy wszczęli alarm. W lokalnych mediach nadawany jest komunikat z informacjami o wyglądzie paczki, dacie sprzedaży i przydatności do spożycia. Tymczasem kierownictwo sklepu zasłania się brakiem informacji, jakoby ich pracownik nie miałby uprawnień do przygotowywania fugu.
Trzeba fachowej ręki, by rybę oczyścić ze wszystkich organów zawierających truciznę. Tetrodotoksyna (TTX) znajduje się w wątrobie, jajnikach i skórze. Nie ma na nią antidotum. Nie rozkłada się także w czasie gotowania. TTX jest bardzo silną neurotoksyną powodującą przerwanie przekaźnictwa elektrycznego w nerwach. Do 80 proc. ofiar umiera w przeciągu 24h od przyjęcia toksyny. Umierający jest przytomny, ale nie może się ruszać ani mówić. Wkrótce przestaje oddychać.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.