Pomarańczowe wino jest niezwykle uniwersalne. Łączy w sobie bogactwo smaku czerwonego i świeżość białego. Nadaje się zarówno do desek pełnych serów, jak i kuchni indyjskiej, perskiej bądź marokańskiej, dzięki swojej kwasowości, połączonej z nutami owoców. Odmiana ta zyskuje coraz większą popularność, pokochali ją sommelierzy z najlepszych restauracji. Wciąż jednak jest jej mało na rynku. Robią ją tylko winiarze, hołdujący oryginalnym procesom produkcyjnym sprzed setek lat. Na sprzedaż butelki trafiają często po pięciu i więcej latach od wytworzenia.
Swój kolor zawdzięcza skórkom winogron. W zasadzie są to wina białe. Jednak ich winifikacja przypomina tę, która znana jest z win czerwonych. Skórek nie oddziela się od reszty winogron, dzięki czemu przekazują barwniki, polifenole i taniny. Ojczyzną wina pomarańczowego jest Gruzja, ale na salony trafiło dzięki Włochom - informuje "The Independent".
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.