Sprawdzano poziom mikroelementów w organizmie. Naukowcy badali, jak poszczególne rodzaje pieczywa wpływają na obecność tłuszczów, cholesterolu, kluczowych witamin oraz minerałów, a także enzymów - informuje "Huffington Post". Zmierzyli także poziom bakterii jelitowych
Okazało się, że rodzaj pieczywa ma małe znaczenie dla człowieka. Naukowcy nie stwierdzili istotnych klinicznie zmian w organizmie w zależności od rodzaju jedzonego chleba. Pieczywo nie wpływało znacząco na stan zdrowia badanych, a same osoby różnie reagowały na poszczególne jego rodzaje.
Wyniki badań zrywają z dotychczasowym mitem na temat odżywiania. Po pierwsze chleb staje się mniej istotny niż wcześniej sądzono. Po drugie - to, jaki jego rodzaj powinniśmy jeść, zależne jest od genetyki.
Badania przeprowadzili naukowcy z Instytutu Weizmanna. Podzielili badanych na dwie grupy, z których jedna jadła pieczywo z całych ziaren, a druga z klasycznej, białej mąki. Uczestnicy przez okres badania spożywali większą niż dotychczas ilość chleba (miał stanowić 25 procent spożywanych kalorii)
. Później zamieniono rodzaje pieczywa. I wyciągnięto powyższe wnioski.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.