Taniny naturalnie występują w winogronach, ale nasz organizm może źle na nie reagować. Według serwisu Vinepar, który pisze o bólach głowy, bogate w te substancje są takie czerwone wina jak cabernet sauvignon czy malbec. Jednak nie tylko taniny odpowiadają za czasami złe samopoczucie po winie.
Cukier w połączeniu z alkoholem jest problemem dla organizmu. Do przetrawienia tych dwóch składników potrzeba bardzo dużo wody, której brak będzie sygnalizowany m.in. migreną. Według ekspertów lampkę wina dobrze jest popić szklanką wody.
Niektóre wina mogą wyzwalać reakcję alergiczną, z którą walczy histamina. Nasz organizm odpowiada na to często zaczerwienionymi oczami czy np. właśnie bólem głowy. Jeśli mamy takie objawy, przed wypiciem wina można wziąć lek przeciwalergiczny.
Eksperci jednak ostrzegają. Jedną z głównych przyczyn złego samopoczucia jest po prostu wypicie zbyt dużej ilości wina. Trzeba zatem znać umiar.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.