Naukowcy przyjrzeli się dobowym procesom zachodzącym w mitochondriach. Są one źródłem energii komórek, regulują również jej wzrosty i spadki w cyklu dobowym. Okazało się, że największa ich aktywność zdarza się raz w ciągu dnia. Zidentyfikowano również związki odpowiedzialne za wykorzystanie cukrów oraz tłuszczów w procesie zaopatrywania komórek w energię. Na tej podstawie wysnuto wnioski.
Najlepiej jeść cztery godziny po wschodzie słońca. Wtedy nasz organizm najlepiej przetwarza cukry. Z kolei związki odpowiedzialne za przetwarzanie tłuszczów wykazywały wzmożoną aktywność w osiemnastej godzinie cyklu - czytamy na "Daily Mail".
*Dr Gad Asher jest pewny, że odkrycia te mogą być kluczem do lepszego zdrowia. *Jeśli lepiej poznamy aktywność wewnątrzkomórkową, to skuteczniej będziemy w stanie wykorzystać składniki odżywcze dostarczane naszemu organizmowi. Przy okazji jest to kolejny krok dla osób na diecie. Ważne jest nie tylko co jemy, ale także kiedy.
Nie przegap:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.