Kanadyjscy naukowcy przeanalizowali 21 badań klinicznych, w których wzięło udział 940 osób. Podawano im dzienną dawkę roślin strączkowych, w żaden sposób nie zmieniając ich dotychczasowej diety i trybu życia. Ci, którzy systematycznie je jedli, czuli się o 31 proc. bardziej syci, dzięki czemu w ciągu dnia przyjmowali mniej kalorii - informuje "Metro".
Utrata wagi była niewielka, zaledwie pół kilograma. Jednak fasola nie ma być sposobem na odchudzanie samym w sobie, lecz kolejnym elementem zrównoważonej diety, dzięki której pozbędziemy się zbędnych kilogramów.
Rośliny strączkowe warto jeść z głową. Zapomnijcie o gęstym i tłustym sosie. Najlepszym rozwiązaniem będzie gotowanie ich na parze. Po pierwsze, dostarczymy organizmowi mniej kalorii, ale po drugie zjemy posiłek wspomagający odchudzanie. Dwa w jednym przeciwko zbędnym kilogramom.
Nie przegap:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.