Naukowcy twierdzą, że sok z gruszek minimalizuje ryzyko pojawienia się kaca. Zarówno wypicie 200 ml takiego soku, jak i zjedzenie całego owocu tuż przed spożyciem napojów wyskokowych ma zapobiegać dolegliwościom związanym z kacem oraz obniżać poziom alkoholu we krwi.
W badaniach wykorzystana została jedynie koreańska i azjatycka odmiana gruszki. Naukowcy podkreślają, że sok miał zapobiegać występowaniu kaca tylko wtedy, gdy był spożywany przed wypiciem alkoholu, nigdy po. Teraz badacze chcą się przekonać, czy pozostałe odmiany gruszek wykazują równie skuteczne działanie. Nie są natomiast pewni jaki mechanizm powoduje, że to akurat sok gruszkowy skutecznie walczy z kacem.
Naukowcy podejrzewają, że konkretne substancje zawarte w gruszkach wpływają na enzymy odpowiedzialne za metabolizowanie alkoholu. We krwi osób biorących udział w eksperymencie zaobserwowano redukcję poziomu aldehydu octowego, który jest odpowiedzialny za występowanie kaca. Fakt ten został powiązany z uprzednim wypiciem przez badanych właśnie soku z gruszek.
Badania przeprowadzono w australijskiej agencji badań naukowych CSIRO. Przy okazji udowodniono również, że jedzenie gruszek obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zaparciom, a także działa przeciwzapalnie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.