Chińskirząd opublikował nową listę zwierząt, które można hodować na mięso. To reakcja na doniesienia, jakby epidemia koronawirusa miała zacząć się od spożycia nietoperzy i łuskowców. Informacje te nie zostały jednoznacznie potwierdzone jednak jest to najbardziej prawdopodobny scenariusz.
Wstępna lista została wydana w czwartek przez Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi. Jest dostępna w Internecie, można ją skomentować i zasugerować kolejne zmiany. Przewidywane są jeszcze poprawki.
Lista zawiera 18 gatunków takich jak świnia, krowa, owca czy koza. Dokument zawiera także 13 „specjalnych” gatunków, wśród których jest jeleń, renifer, alpaka itp. Powstała także osobna kategoria zwierząt, które można hodować w celu produkcji futra, ale nie w celu produkcji żywności. Są to m.in. norki, lisy czy też szopy. Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi zauważyło, że psy przez lata stały się głównie zwierzętami domowymi nie powinny być spożywane. Nie umieszczono ich na liscie.
Wraz z postępem ludzkiej cywilizacji oraz troską społeczeństwa w zakresie ochrony zwierząt, psy ewoluowały od tradycyjnego inwentarza żywego do zwierząt domowych i towarzyszy – czytamy wyjaśnieniach dołączonych do listy.
Jeśli do listy nie zostaną wprowadzone żadne poprawki to po raz pierwszy w historii spożycie psów w Chinach stanie się zakazane. Na liście brakuje także zwierząt, które kojarzone są z COVID-19. Nie będzie można spożywać nietoperzy, łuskowców czy też dzikich kotów, które są najczęściej łączone z wybuchem epidemii. Ebola, SARS czy ptasia grypa także przeszły od zwierząt do ludzi. Centra Kontroli i Zapobiegania Chorób szacują, że około trzy czwarte nowych chorób u ludzi pochodzi od zwierząt. Lista zostanie oficjalnie zatwierdzona w maju.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.