Mazurek można dowolnie udekorować - świetnie sprawdzą się migdały, kandyzowana skórka pomarańczy lub polewa czekoladowa. Już mały kawałek tego ciasta Wielkanocnego może zaspokoić każdego wielbiciela słodkich wypieków. Masę najlepiej przygotować już dzień wcześniej, żeby zdążyła wystygnąć.
Tradycyjny mazurek kajmakowy. Potrzebne składniki
- 350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g masła, zimnego
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Tradycyjny mazurek kajmakowy. Sposób przygotowania
Etap I - wyrabianie kruchego spodu
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
- Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj wszystko nożem aż ciasto będzie przypominać kruszonkę
- Dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i zagniataj
- Z ciasta uformuj kulkę
- Owiń ją folią spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia
- Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je tak, żeby zajmowało całą blachę
- Piecz w piekarniku przez około 20 minut (aż ciasto zrobi się jasnozłote)
Etap II - tworzenie masy kajmakowej
- Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym umieść w wysokim garnku
- Zalej wodą, która powinna przykryć puszkę
- Gotuj to przez 2 godziny
- Wyjmij puszkę, wystudź i otwórz
- Gotową masą wysmaruj upieczone ciasto
Co jeszcze powinno znaleźć się na stole Wielkanocnym? Z pewnością domowy żurek, którego ciężko sobie odmówić.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.