Wiele osób zastanawia się, jakie jest najbardziej tradycyjne ciasto wielkanocne. Wydaje się, że podium to jest dzielone pomiędzy babką a mazurkiem. I o ile mazurek jest dość trudny w przygotowaniu, o tyle babka uda się każdemu. Nawet największemu amatorowi kuchennych zmagań.
Ciasta na Wielkanoc. Przepis na wielkanocną babkę. Potrzebne składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju roślinnego lub kostka roztopionego masła lub margaryny
- 1 łyżka kakao
Ciasta na Wielkanoc. Przepis na wielkanocną babkę. Sposób przygotowania
- Jajka dokładnie utrzyj z cukrem. Możesz to zrobić mikserem, lub jeśli go nie masz - ręcznie
- Do powstałej masy dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia
- Następnie dodaj olej lub przestudzone i roztopione masło
- Podziel ciasto na dwie części
- Formę (może być okrągła forma do babki lub keksówka) wysmaruj masłem i obsyp mąką
- Pierwszą część przełóż do formy
- Do drugiej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj
- Przełóż "kakaową" część do formy - ze względu na różnicę w gęstości obie części nie wymieszają się i ciasto będzie dwukolorowe
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 40-45 minut
- Nie wyciągaj babki od razu po upieczeniu. Zostaw na 10 minut w uchylonym piekarniku
Przygotowujesz Wielkanoc samodzielnie i potrzebujesz prostych i sprawdzonych przepisów? Tutaj znajdziesz przepis na domowy majonez idealny do sałatki jarzynowej. Polecamy również przepis na domowy żurek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.