Ciasto bez jajek, masła i mleka. Być może nie jest to najbardziej wygórowana receptura pod względem wymagań co do umiejętności kucharskich i posiadanych składników. Ale czasem właśnie takie najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Ciasto bez jajek, masła i mleka. Potrzebne składniki:
- 380 ml wody
- 80 ml oleju roślinnego
- łyżeczka aromatu lub ekstraktu waniliowego
- 370 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 g cukru
Ciasto bez jajek, masła i mleka. Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- W jednej misce wymieszaj olej z aromatem waniliowym i wodą
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki
- Powoli dolewaj płyn (wodę z olejem i wanilią) do suchych składników. Możesz je wymieszać mikserem lub ręcznie
- Przełóż do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy
- Piecz przez 40 minut
Masz ochotę na inny pyszny deser bez mąki? Polecamy przepis na czekoladowe ciasto bez mąki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.