Istnieje duże ryzyko, że do czekolady przedostaną się szkodliwe substancje. Przed niebezpiecznym sposobem na czekoladowe jajka ostrzega Administracja Żywności i Weterynarii w Danii (DVFA). To odpowiedź na bardzo popularne wideo-poradniki w sieci, które radzą zanurzyć balon w roztopionej czekoladzie, zaczekać aż ona zastygnie, a następnie przebić balon. W rezultacie można stworzyć czekoladowe jajko lub miseczkę.
Maja Kirkegaard z DVFA ostrzega, że balony ze sklepu nie są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Stosowanie tej metody może być dla nas po prostu niebezpieczne.
Chociaż zawartość szkodliwych substancji w jednej takiej czekoladowej misce jest mała, to i tak nie warto ryzykować. Nie należy narażać organizmu na niebezpieczne związki, zwłaszcza rakotwórcze i takie, które zaburzają gospodarkę hormonalną - powiedziała Kirkegaard dla duńskiej agencji prasowej Ritzau.
Balony wytwarzane są z gumy, podczas produkcji której mogą się tworzyć substancje, które nie powinny mieć kontaktu z żywnością - dodała Kirkegaard.
Agencja Ochrony Środowiska w Danii w 2014 znalazła w balonach groźne substancje. Nieprawidłowości wykryto w 23 z 39 skontrolowanych produktów. Duńska agencja prasowa Ritzau zaleca czytelnikom, żeby zamiast triku z balonem, stosowali trochę bardziej czasochłonną, ale zdrowszą metodę. Wystarczy zamrozić wodę w misce z pożądanym kształtem i do lodowej formy wlać rozpuszczoną czekoladę.
Zobacz także:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.