W krajach dotkniętych chorobą odnotowano kilkanaście zachorowań, w tym cztery zgony. Najpierw przypadki zachorowań na listeriozę zgłosiła Dania. Później dołączyła do niej Francja, która odkryła bakterie w marynowanym łososiu pochodzącym od tego samego polskiego przedsiębiorstwa przetwórczego.
Najnowszy przypadek związany z epidemią został zgłoszony w Niemczech w maju 2018 r. To oznacza, że źródło skażenia może być nadal aktywne. Jednak EFSA poinformowała, że ciężko określić, czy zanieczyszczenie pochodzi z polskiego zakładu przetwórczego, czy od norweskiego dostawcy.
*Listeriozę u ludzi wywołuje zakażenie szczepem bakterii z gatunku Listeria monocytogenes. * Na zachorowanie najbardziej narażone są kobiety w ciąży, osoby starsze i z obniżoną odpornością. Infekcja rozpoczyna się zwykle od spożycia skażonego pałeczką pokarmu. Najczęstszą formą zakażenia jest posocznica listeriozowa, a później zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu.
_Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.