Aspartam - co to jest i jaka jest jego historia?
Jak już wcześniej zostało powiedziane, aspartam to syntetyczny słodzik. Jego oznaczenie w przemyśle spożywczym to E951. Po raz pierwszy został on otrzymany w latach 60. XX wieku w Stanach Zjednoczonych, zupełnie przypadkiem, podczas badań nad lekiem na wrzody. Nim słodzik ten trafił do powszechnego stosowania, przeszedł liczne testy. Naukowcy chcieli bowiem sprawdzić jakie właściwości posiada aspartam. Badania miały wynik pomyślny, stąd też amerykańska Agencja Leków i Żywności (Food and Drag Administration, FDA) stwierdziła że słodzik ten nie powoduje zagrożenia dla zdrowia człowieka. Kolejne testy przeprowadził Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który również dopuścił aspartam do użytku.
Niemniej jednak aspartam wciąż należał do produktów niezwykle kontrowersyjnych. Wielu nawet dziś obawia się jego spożywania uznając aspartam jako substancję rakotwórczą, a także zarzucając mu negatywny wpływ na zdrowie.
Aspartam - trucizna czy rozwiązanie wielu problemów?
Aspartam jest niemal 200 razy słodszy niż cukier, stąd też można go stosować w niewielkich ilościach. Do tego jest niskokaloryczny, przez co mogą go spożywać osoby mające problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Oprócz tego słodzik ten nie powoduje próchnicy zębów.
Aspartam jest produktem chemicznym, składa się z fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. Tego typu połączenie można znaleźć w wielu produktach - na przykład w nabiale, mięsie, rybach czy też warzywach. Zdaniem przeciwników słodzików, składniki te mogą odkładać się w organizmie, jeżeli są pochodzenia chemicznego.
Oprócz tego jest jeszcze metanol. Wytrąca się on w organizmie podczas rozpadu aspartamu. W związku z tym pojawiły się kolejne obawy o zdrowie, szczególnie dzieci. Ilość metanolu jest jednak naprawdę minimalna.
Od początku dopuszczenia aspartamu do użycia pojawiały się również zarzuty, że powoduje on depresję, problemy z widzeniem, problemy metaboliczne, zatrucie metanolem, a także bóle głowy. Zdaniem niektórych słodzik ten przyczynia się także do rozwoju raka oraz stwardnienia rozsianego. Badania przeprowadzone w tym zakresie nie wykazały jednak związku pomiędzy spożywaniem aspartamu, a rozwojem tych dolegliwości.
Jedyną chorobą, która uniemożliwia spożywanie aspartamu, jest fenyloketonuria. Polega ona na uwarunkowanych genetycznie problemach z przyjmowaniem fenyloalaniny. Aminokwas ten odkłada się bowiem w organizmie chorego, powodując tym samym liczne zaburzenia w jego funkcjonowaniu.
W skład jakich produktów wchodzi aspartam?
Popularność aspartamu znacznie urosła w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Można go znaleźć na przykład w napojach gazowanych, a szczególnie w ich wersjach light. Wybierają je osoby dbające o linię, dla których najważniejsza jest jak najmniejsza ilość cukru. Można go spotkać również w piwie smakowym, napojach owocowych, smakowej wodzie mineralnej, napojach kawowych czy też wędlinach. Co ważne, aspartam nie nadaje się do obróbki termicznej. Słodzik ten jest stosowany również do produkcji leków oraz słodyczy. Oznacza to, że jest on składnikiem wielu produktów dla dzieci.
Aspartam a cukrzyca - co warto wiedzieć?
Czy diabetycy mogą spożywać aspartam? Cukrzyca staje się bowiem coraz powszechniejszą chorobą. W tym przypadku aspartam jest nawet zalecany przez lekarzy, gdyż pozwala on na unikanie cukru, co jest jedną z podstaw walki z chorobą. To właśnie cukier sprawia, że przemiana węglowodanów u diabetyków jest jeszcze bardziej zaburzona.
Aspartam na pewno nie jest produktem idealnym, ale takich w ogóle nie ma. Niemniej jednak przeprowadzone badania wykazały, że nie jest on szkodliwy dla zdrowia. Obawy przed jego spożywaniem są więc przesadzone. Tym bardziej że aspartam jest stosowany w wielu produktach przeznaczonych dla dzieci.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.