Co się stanie po połączeniu dietetycznych napojów i alkoholu? Naukowcy twierdzą, że słodzik powoduje jeszcze większy spadek odporności na alkohol niż zwykły cukier.
Wszyscy powinniśmy być świadomi, że dbanie o linię za wszelką cenę nie ma sensu, kiedy imprezujemy. Słodzik, którym zastępujemy cukier, wcale nie jest taki zdrowy jak się wydaje - mówi jedna z autorek raportu, Cecile Marczinski z Uniwersytetu Old Dominion.
Różnica jest ogromna. Tolerancja na alkohol, jeśli mieszamy go z napojami w wersji light, spada aż o 25%. Problem w głównej mierze dotyczy kobiet, które pragną pilnować diety również podczas imprez. To one najczęściej wybierają drinki z dietetycznymi napojami.
Dużym problemem jest także fakt, że rozcieńczanie alkoholu napojami light może powodować duże problemy z wątrobą. Organ ten będzie jeszcze bardziej wrażliwy na alkohol, kiedy cukier zastąpimy słodzikiem - twierdzi współautorka raportu Amy Stamates.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.