Pozornie idealne miejsce na jajka wcale nie jest najlepsze. Na drzwiach większości lodówek montowane są specjalne pojemniki przygotowane do trzymania tam jajek. Wkładanie tam nabiału nie jest jednak najlepszym pomysłem. Dużo częsciej narażone są one wtedy na nagłe zmiany temperatury, podczas otwierania i zamykania drzwi urządzenia. Oznacza to, że łatwiej mogą się zepsuć.
Jaja są "najbezpieczniejsze", kiedy trzymane są w temperaturze, którą same utrzymują. W związku z tym zaleca się przechowywanie ich w pudełku na środkowej półce lodówki - przekonuje "The Independent". Pojemniki z jajkami powinny też znajdować się jak najdalej od innych, silnie pachnących produktów spożywczych, żeby nie mogły nimi przesiąknąć. Aby uniknąć możliwości zakażenia bakteriami ze skorupek, sugeruje się również trzymanie jajek z daleka od surowego mięsa.
Czy w ogóle warto trzymać jajka w lodówce? Według innego poglądu, jajek nie powinniśmy w ogóle tam wkładać. Zgodnie z badaniami naukowców z Uniwersytetu w Mysuru, nabiał najlepiej przechowywać w temperaturze 20 st. C. Jeżeli jednak trzymamy je w lodówce, to przed ugotowaniem należy wyjąć je 30 minut wcześniej. Tak, aby skorupki nie pękły z powodu nagłej zmiany temperatury.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.