Wyniki najnowszych badań chińskich specjalistów są niepokojące. Do tej pory znany był fatalny wpływ nikotyny i napojów wysokoprocentowych na stan przełyku. Teraz do czynników, które mogą doprowadzić do nowotworu tej części ciała, dołączyła gorąca herbata. Wyniki badań zespołu dr Canqinga Yu z National Natural Science Foundation of China nie pozostawiają wątpliwości.
Picie gorącej herbaty znacznie zwiększa ryzyko raka przełyku. Osoby, które raczą się niemal wrzącym naparem i nie odmawiają sobie również alkoholu, pięciokrotnie bardziej są narażone na nowotwór przełyku. Chińczycy wysnuli swoje wnioski w oparciu o długoletnią obserwację pacjentów.
Największe ryzyko zachorowania dotyczyło osób, które piły dużo gorącej herbaty i spożywały co najmniej 15 gramów alkoholu dziennie - napisali w swoim raporcie chińscy naukowcy.
Badania były zakrojone na szeroką skalę, trwały dziewięć lat. Chińczycy poddali obserwacji aż 456 tysięcy osób w wieku od 30 do 79 lat - informuje "The Telegraph".
Odstawienie gorącej herbaty może mieć korzystny wpływ w zapobieganiu nowotworu przełyku szczególnie u osób, które nadmiernie piją alkohol lub palą - zalecają chińscy eksperci.
Rak przełyku to złośliwy i niezwykle śmiertelny nowotwór. Zaledwie 15 procent pacjentów przeżywa pięć lat od momentu diagnozy. Pierwszym objawem może być często pojawiająca się zgaga. Szczególnie narażeni na zachorowanie są osoby cierpiące na refluks.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.