Chodzi o napoje zawierające w sobie lód. W kawach mrożonych, koktajlach czy musach serwowanych w brytyjskich lokalach Caffe Nero, Starbucks i Costa znajdują się chorobotwórcze bakterie. Jak przyznają autorzy testu, próbki zawierały różne rodzaje bakterii, mniej lub bardziej szkodliwych. Jednak aż siedem na dziesięć próbek pobranych z kaw sieci Costa zawierało zanieczyszczenia, które mogą być znalezione również w kale. I to był najgorszy wynik. W Starbucksie i Cafe Nero baterie z grupy coli znaleziono w trzech na dziesięć próbek.
Te bakterie nie powinny w ogóle się tam znaleźć, nie ma tu znaczenia ich ilość - mówi ekspert BBC Tony Lewis.
Sieci natychmiast zareagowały na raport. Reprezentanci sieci Costa powiedzieli, że całkowicie zmienią proces produkcji lodu i dostarczą nowy sprzęt do jego otrzymywania. Rzecznik Starbucksa zapewnił, że firma przeprowadzi własne wewnętrzne śledztwo. W podobnym tonie wypowiedział się reprezentant Caffe Nero. Szczegółowe wyniki śledztwa BBC dziennikarze zaprezentują w środowym programie "Watchdog".
Także w Polsce sieci te mają swoje lokale. Czy zatem wyniki brytyjskiego testu mają przełożenie na nasz kraj? Zapytaliśmy o to Starbucksa.
(...) Mamy dedykowane procedury dotyczące przygotowywania produktów z wykorzystaniem wody i lodu. W Polsce korzystamy również z usług niezależnego laboratorium, które kontroluje jakość wody i lodu używanych w naszych kawiarniach (...) - odpowiedział o2 Krzysztof Budek odpowiedzialny za kontakt z mediami.
*Bakterie zawarte w napojach są tzw. patogenami oportunistycznymi. *Oznacza to, że atakują osobniki o obniżonej odporności. Największym problemem jest woda używana do otrzymywania lodu. Ta powoduje kłopoty nawet w przypadku tak wyśrubowanych restrykcji, jakim podlegają linie lotnicze. Niedawno pisaliśmy o problemie czystości zbiorników na wodę, z których czerpie się płyn do parzenia kawy czy herbaty na pokładach samolotów.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.