Od 256 lat do warzenia irlandzkiego piwa używano rybich pęcherzy. Nie dodawano ich do trunku, a wykorzystywano je do filtrowania piwa. Dzięki temu napój zyskiwał swą nietypową konsystencję. Nie stwierdzono jednak, czy stosowanie pęcherzy miało wpływ na smak, czy nie.
Dlaczego zmienią sprawdzone sposoby? Jak twierdzi rzecznik prasowy firmy z Dublina, koncern chce się otworzyć na potrzeby wszystkich klientów. Chodzi o dużą grupę wegan i wegetarian. Ci nie chcą bowiem, by do produkcji używano produktów pochodzenia zwierzęcego. Nawet jeśli nie będą ich spożywać bezpośrednio.
Zmiany już niedługo. System produkcji piwa nie zostanie zmodyfikowany z dnia na dzień. Do modernizacji potrzeba czasu. Firma zakłada, że nowe Guinnessy wejdą do sprzedaży w 2016 roku. To ogromna inwestycja, jednak Irlandczycy są dobrej myśli. Wierzą, że poszerzenie oferty zauważalnie podniesie wyniki sprzedaży.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.