*Chleb, jajka, mięso, sól i baranek. *Te pięć produktów to podstawa święconki. Każdy z nich ma znaczenie symboliczne. Chleb nawiązuje do wydarzenia z życia Jezusa, kiedy to pomnożył go i rozdał tłumowi. Dodatkowo jest podstawą wszelkich pokarmów.
*Obok chleba święcimy jajka. *Są symbolem odrodzenia, nowego życia. Kiełbasy czy wędliny są na pamiątkę Baranka Paschalnego symbolizującego zmartwychwstałego Chrystusa.
*Sól oznacza odnowę moralną. *Baranek to ponownie nawiązanie do Jezusa. Może być zrobiony np. z ciasta albo czekolady. W niektórych regionach Polski święci się także chrzan, słodkie zajączki czy kurczaki. Te zwierzęta są utożsamiane z wiosną.
*Święcenie pokarmów jest tylko symbolem. *Nie warto przesadzać z ilością pożywienia wkładanego do koszyczka. Trzeba pamiętać też o tym, że święconka nie jest tylko tradycją, ale ma głębokie znaczenie religijne. Dlatego nie należy wkładać do koszyka zbędnych elementów, takich jak np. zabawki.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.