Piwo działa, to udowodnione naukowo. Naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego stwierdzili, że marynata piwna wpływa na zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w grillowanej wieprzowinie.
Te związki tworzą się w mięsie w trakcie obróbki termicznej Są szczególnie niebezpieczne w wysokich temperaturach. Zwiększają ryzyko zachorowania raka jelita grubego.
Podczas eksperymentu naukowcy przygotowali różne marynaty. Pojawiły się tam zalewy na bazie jasnego piwa Pilzner (tradycyjnego i bezalkoholowego) oraz ciemnego piwa typu Ale. Później upiekli kawałki mięsa na grillu.
Najsilniejszy efekt zaobserwowano w przypadku ciemnego piwa Ale, które pozwalało zredukować zawartość ośmiu rodzajów WWA w grillowanej wieprzowinie o ponad 50 proc - donosi psmag.com.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.