*Kontrolę przeprowadziła działająca na rzecz zdrowia organizacja "Action on Sugar". *Sprawdziła 131 napojów smakowych pod względem zawartości "białej śmierci". Okazuje się, że 98 procent z nich zawiera niedopuszczalne ilości cukru. Nawet trzykrotnie przekraczają one zalecaną dzienną dawkę jego spożycia.
*Analizowano napoje najczęściej kupowane przez konsumentów. *Wśród nich były kawy smakowe typu Mocha i Latte, gorące czekolady i drinki owocowe. 1/3 z nich zawierała w sobie więcej cukru niż puszka Coca-Coli – w której jest ok. 9 łyżeczek niezdrowego dodatku.
*15 łyżeczek słodyczy zawiera w sobie mocha z KFC i gorąca czekolada ze Starbucksa. *
To jest kolejny przykład skandalicznej ilości cukru, którą dodaje się do naszego jedzenia i picia – powiedział dla metro.co.uk, profesor Graham MacGregor, główny koordynator akcji.
*"Action on Sugar" żąda reakcji ze strony sieciowych kawiarni. *Apeluje o zmniejszenie ilości węglowodanów i zaprzestanie sprzedawania dużych porcji skandalicznie słodkich napojów. Jej aktywiści twierdzą, że spożycie takich potraw powinno wynikać ze sporadycznego świętowania, anie być codziennym nawykiem.
W odpowiedzi rzecznik prasowy Starbucksa przedstawił następujący komunikat:
Zamierzamy kontynuować poprawę jakości oferowanych przez nas produktów. Jednocześnie pragniemy zachować wspaniały smak, którego oczekują nasi klienci. W kwietniu wyznaczymy plan redukcji cukru w naszych napojach. Jego realizację przewidujemy na 2020 rok.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.